HERON'A Alternatif %100 Yerli İnsansız Uçak

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinin internet sayfasında gördüğümüz bir haberdi: Sinop'ta İHA Düştü.

Sonradan yapılan açıklamalarda düşen insansız uçağın, 8 yıldır bu iş üzerinde uğraşan uzman türk mühendislerin yaptığı Baykar-Çaldıran uçağı olduğu anlaşıldı.

Baykar Makine'nin bu konuda referansları kabarık ve hem yerli hem yabancı rakiplerine meydan okur nitelikte bir birikimi ve altyapısı var. Daha önce İkitelli OSB'deki üretim ve ar-ge tesislerini ziyaret etme şansım olmuştu. O zamanlar Bayraktar Mini İHA uçaklarını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmişlerdi bile. Bize bugün Sinop'ta düşen uçaktan bahsettiklerinde kelimenin tam anlamıyla ağzımız açık kalmış, biraz da gerçek dışı bulmuştuk. Neticede bir Türk firması nasıl koca İsrail Heron'u ile boy ölçüşebilirdi ki?

Ama sonuç belli değil mi? Azmin zaferi böyle olsa gerek. Ziyaretim sırasında edindiğim gözlemlerden söyleyebilirim ki; bugün Baykar Makina'nın kanıtladığı şey, önemli olanın elindeki bütçe ya da arkandaki bürokratlar olmadığı, aksine esas önemli faktörün ne kadar çalıştığın ve yapacağın işi başaracağına ne kadar inandığındır.

Fazla söze gerek yok bugün eğer Türkiye'de uçak üretimi hakkında herhangi bir altyapı yokken, Türk Hava Kurumu bu işin üzerine gitmez köhnemiş zihniyetin esaretinden kurtulamazken, 450 kg ağırlığında 6.5m uzunluğunda, 6km'den kol saatini okuyabilen bir insansız uçak, İkitelli OSB'de bulunan ufak bir fabrikada (hatta atölye bile denebilir) üretilebiliyorsa, Baykar Makina'nın bu sevincini paylaşmamız gerek. Tabi buradan 2. bir sonuç daha çıkarmak lazım ki bu şirket bu işi başarabiliyorken, koskoca TAI ne yapıyor? Sanırım bundan da utanması gereken kişiler olmalı.

Peki ben bu konuda ne yapıyorum? Öncelikle Baykar Makina'yı, sahibi Ahmet Bayraktar'ı ve bu uçağın arkasındaki az sayıda ama çok güçlü mühendis ekibi (başta Haluk BAYRAKTAR olmak üzere) ayakta alkışlıyorum. Peki bunun kime ne faydası var? Böyle insanların takdir edilmesinin bu tip projelere çok faydası var. Bunun etkilerini birebir ETÜHAVK İHA projesinde de gördüğümü söylemeden edemeyeceğim.

İnşaallah Türkiye'nin kendi savunma sanayisini kendi ellerinde tutacağı günler de gelecektir.

Yorumlar

bravo,
madem bizimde yetenekli ve zeki mühendislerimiz var ve bu gibi uygulamalar yapılabiliyor elin israiline niçin yaptırıyoruz? kendi işimizi kendimiz yapalım.

sckncngz kullanıcısının resmi

Bu gibi gelişen geliştiren insanları bende ayakta alkışlarım hll olsun.

Yeni yorum gönder

CAPTCHA
Matematik işlemini yapın. Neden mi? Spam olabilirsiniz. Harbi Bak!
12 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.